Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik

Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik

Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur memang sedap dan menyelerakan! Guna bahan-bahan seperti sotong, telur, bawang, cili serta rempah-rempah, hasilnya menepati citarasa semua. Mudah dan cepat, cuba lakukan resepi ini di rumah untuk dinikmati bersama ahli keluarga anda.

Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik

Untuk Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur ini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

 • 4 ekor sotong saiz sederhana
 • 1 biji bawang merah saiz sederhan – dipotong dadu kecil
 • 4 biji telur gred A*
 • 3-4 ekor udang XL* – dipotong kecil
 • Sedikit daun ketumbar* – dicincang halus
 • 1 biji bobak merah* – dicincang halus
 • Secubit Maggi cukup rasa
 • Pencungkil gigi/lidi

Cara Memasak Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik

Panduan membuat / memasak Resepi Sotong Sumbat Telur Hancurdapat ditunjukkan dengan cara mudah seperti dibawah:

 1. Mula-mula, masukkan semua bahan yang bertanda * dan kacau sebati.
 2. Panaskan minyak sedikit dan goreng bawang merah sampai garing sikit.
 3. Kemudian, masukkan adunan telur dan masak seperti telur hancur.
 4. Masukkan bahan perisa seperti garam dan gula serta Maggi Cukup Rasa.
 5. Proses seterusnya, sumbat telur ke dalam sotong. Sumbat hingga sotong jadi gemuk dan buncit.
 6. Proses lain, ambil kepala sotong dan letak dikedudukan asal dengan mencucuk sotong dengan lidi atau pencungkil gigi ditempat kepala sotong. Pastikan telur hancur tidak terkeluar dalam perut sotong.
 7. Apabila sudah siap sumbat telur, kelar sedikit pada badan sotong supaya sotong tidak mengecut apabila digoreng atau dibakar.
 8. Anda boleh memilih untuk bakar atas arang, masak atas kuali atau guna air fryer.
 9. Masak masak sotong lama sangat. Nanti sotong jadi kering.
 10. Baik, sotong sumbat telur hancur anda sudah siap tersedia!

*Credit: FB

Hashtag / Keywords

Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik Reviews

Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur mesti anda cuba kerana ia adalah salah satu hidangan makanan laut yang sangat sedap. Ia adalah pilihan yang bagus untuk hidangan cepat dan mudah untuk disediakan.

Ya, ia agak mudah untuk membuat resepi sotong sumbat telur hancur. Pertama-tama, anda perlu memotong sotong menjadi cincin-cincin nipis. Kemudian, anda perlu menghancurkan telur dan mencampurnya dengan bawang putih cincang dan garam. Selepas itu, anda boleh meletakkan sedikit campuran bawang dan telur di dalam setiap cincin sotong. Kemudian, anda perlu memanaskan minyak dan goreng sotong sehingga garing. Sotong sumbat telur hancur siap dan tersedia untuk dimakan!

Kongsi Inilah Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaikdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaik, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaikini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Jonathan Davis Troy iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Jennifer Anak Tundang dan anak-anak Kent Davis, 19 tahun dan Marlboro Davis, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Sotong Sumbat Telur Hancur Terbaikini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: