cendol air putih pahang

Cendol Air Putih | 15 Best Cendol Sedap Di Kuantan Pahang

Get Information for Cendol Air Putih Terbaik . Salah satunya Cendol Sedap Di Kuantan Pahang adalah Ibrahim Cendol Air Putih. Cendol campur, ABC, cendol kacang dll. Klik untuk info from various resources

Cendol Air Putih | 15 Best Cendol Sedap Di Kuantan Pahang

cendol air putih
Aside from soft, fluffy shaved ice topped with green cendol strands, red beans, coconut milk, and palm sugar, you can also choose to add red beans, glutinous rice, and even savoury pulut ikan (grilled glutinous rice with mashed fish filling), which is unique to the state.
Where: Cendol Air Putih Kuantan Pahang
cendol air putih
says.com

Aside from soft, fluffy shaved ice topped with green cendol strands, red beans, coconut milk, and palm sugar, you can also choose to add red beans, glutinous rice, and even savoury pulut ikan (grilled glutinous rice with mashed fish filling), which is unique to the state.

Where: Cendol Air Putih Kuantan Pahang

Kesedapan Cendol Air Putih Kuantan

cendol air putih
Ibrahim Cendol Air Putih ~ Aku boleh sahkan yang cendol kat sini boleh dikategorikan sebagai sedap. Cendol nyer fresh dan lembut, santan berkrim dan air gula yang cukup nisbahnya. Orang pun tak pernah lekang ramai memang memperkuatkan testimoni tempat sebagai cendol paling sedap di bandar Kuantan.
cendol air putih
naza-atai.blogspot.com
2014/04/cendol-air-putih-kuantan.html

Minggu lepas, Aku dan Dora balik Kuantan untuk hantar balik Nabil ke asrama. Seminggu Nabil balik KL utk cuti ekolah, tapi aku dan Dora tak sempat nak melayan. Tetiba banyak hal plak kat pejabat time2 cuti sekolah ni. Jadi Nabil abiskan masa kat umah jer dengan Wina & Nia. Jadi aku decide utk melayan Nabil kat Kuantan jer lah.

Sabtu petang sampai Kuantan, kitorang pegi dinner malam tu kat Restoran Sara Thai, Papa belanja. Best makan situ. Yang paling best masa tu daging masak merah. Tapi aku tak amik plak gambar2 utk masukkan dalam blog. Lepas dinner pegi layan movie, Captain America kat East Coast Mall yang payah gila nak dapat parking. huhuhu.

ibrahim cendol air putih

Ondaway balik tu, lalu kawasan Air Putih, utk pertama kali sejak aku kawin 15 tahun ulang alik ke Kuantan, Dora kata “cendol kat sini sedap”. Lerrr….. apsal baru nak bgtau?

Esoknya, aku layan Nabil main bowling kat Berjaya Megamall dan lunch. Ondaway balik teringat kata2 Dora malam tadi… “cendol kat sini sedap”. Aku pun singgah jugaklah walaupun aku tau Nabil tak suka cendol. Masa tu pukul 3 ptg, tapi ramai gila orang. Berebut2 nak dapat tempat duduk. Yang datang plak kebanyakkannya secara rombongan 2-3 biji kereta sekali.

Nabil asalnya tamau turun dari kereta. Dia nak baca buku yang baru beli kat Berjaya Megamall tadi. Memandangkan tak berapa puas lunch tadi, aku pun order cendol pulut kacang utk aku. Tau situ gak ada ABC, aku pun ajak Nabil turun jugak. Nabil ok dengan ABC… cendol jer dia tak suka psal katanya tak suka dengan rasa mender hijau2 (cendol lah tu…huhuhu).

Aku boleh sahkan yang cendol kat sini boleh dikategorikan sebagai sedap. Cendol nyer fresh dan lembut, santan berkrim dan air gula yang cukup nisbahnya. Orang pun tak pernah lekang ramai memang memperkuatkan testimoni tempat sebagai cendol paling sedap di bandar Kuantan.

Aku dapat tau gak, orang start penuh kat tempat ni dari tengahari utk lunch. Katanya ada nasi lemak bungkus yang tak kurang sedapnya. Ohh…. tatau plak. Kalu tau bole try gak nasi lemak tu. Selain tu ada gak jual kueh mueh.

Kalau nak pegi sini, yang aku ingat landmark dia supermarket Tunas Manja kat area Air Putih yang terletak bersetentang dengan kedai cendol ni. Lokasinya tak berapa jauh dari bandar Kuantan menuju ke Beserah melalui Jalan Beserah, di sebelah kiri Jalan Beserah tu.

Senarai Harga dan Menu Ibrahim Cendol Air Putih Kuantan Pahang

menu ibrahim cendol air putih
Senarai Harga Cendol dan ABC
menu ibrahim cendol air putih
foodpanda.my
restaurant/s9sl/cendol-air-putih?r=1#

Senarai harga dan menu Cendol Air Putih Kuantan Pahang

  • Senarai harga dan menu Ibrahim Cendol Air Putih Kuantan Pahang

    Senarai Harga seperti berikut:-

    1. Cendol Campur With red bean , jelly & sweet corn MYR 2.41 - MYR 3.70
    2. Cendol Kacang With red bean MYR 2.60 - MYR 4.00
    3. Cendol Jagung With sweet corn MYR 2.60 - MYR 4.00
    4. Cendol Pulut With glutinous rice MYR 2.60 - MYR 4.00
    5. Cendol Campur Pulut With Red Bean,Jelly And Sweet Corn + Glutinous Rice MYR 2.60 - MYR 4.00
    6. Abc With Red Bean,Jelly And Sweet Corn + Evaporated Milk MYR 2.80 - MYR 4.30
    7. Abc Jagung With sweet corn & evaporated milk MYR 2.60 - MYR 4.00

Resepi Cendol Gula Melaka from Blog

resepi cendol gula melaka
Ketahui rahsia resepi cendol gula melaka yang anda boleh lakukan sendiri penyediaannya dan menikmati di rumah
resepi cendol gula melaka
malay kitchen
youtube.com/watch?v=UaqD5YoC0bU

Resepi Cendol Gula Melaka

Cara buat cendol gula melaka ini menggunakan sukatan cawan mudah dan sedap. cendol gula melaka sesuai untuk minuman petang anda. Hidangkan cendol gula melaka bersama dengan kuih tradisional. Cara buat cendol gula melaka :

Resepi cendol sebenarnya sangat mudah dan rasanya yang sangat asli. Cendol seperti yang kita semua tahu ia dihidangkan sejuk dengan rasa lemak santan dan aroma gula merah yang sangat menyelerakan. Boleh buat sendiri di rumah dan makan berulang kali.

Resepi Cendol Gula Melaka

Disenaraikan dibawah adalah resepi cendol gula melaka yang anda boleh cuba sendiri di rumah.
Cook Time1 hr
Total Time1 hr
Course: Drinks
Cuisine: Malay
Keyword: cendol air putih, cendol gula melaka, resipi cendol gula melaka
Servings: 4 people
Calories: 220kcal
Cost: RM25

Ingredients

Bahan - Bahan Cendol Gula Melaka :

  • Bahan cendol
  • 3 cawan air pandan
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar air kapur
  • Pewarna makanan hijau

Bahan santan Cendol Gula Melaka

  • ½ cawan santan pekat
  • cawan air panas
  • Sedikit garam

Bahan air gula Cendol Gula Melaka

  • 1 keping gula melaka
  • 1 cawan gula merah
  • Sehelai daun pandan

Instructions

Cara - cara Membuat Cendol Gula Melaka :

  • Kisar daun pandan bersama 3 cawan air , tapiskan untuk dapatkan 3 cawan air pandan.
  • Di dalam periuk, masukan tepung beras dan tepung jagung. Jangan buka api dahulu.
  • Tuangkan air pandan yang dikisar tadi ke dalam periuk yang mengandungi tepung. Kacau rata.
  • Kemudian masukan air kapur, dan sedikit pewarna makanan hijau. Kacau rata. Kemudian buka api.
  • Masak bancuhan cendol ini dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau untuk pastikan ia tidak berketul dan masak sehingga ia betul likat dan kental. Jika ia tidak betul masak, semasa proses membentuk cendol nanti, cendol akan lembik dan hancur.
  • Kemudian, isikan bancuhan cendol yang kental ini ke dalam acuan untuk membentuk cendol. Video ini menggunakan acuan roti jala.
  • Sediakan sebuah bekas yang mengandungi ais batu dan sejuk.
  • Mula membentuk cendol menggunakan acuan anda, dan pastikan bancuhan cendol masuk ke dalam bekas yang berisi air sejuk.Cendol akan terus keras apabila ia masuk ke dalam air sejuk. Biarkan ia seketika.
  • Masak air gula dengan bahan air gula di atas. Masak sehingga gula larut dan pekat.
  • Masukan air panas ke dalam santan pekat bersama sedikit garam. Kacau sebati.
  • Di dalam sebuah mangkuk atau cawan, masukan ais batu, air gula merah dan juga cendol. Kemudian tuangkan santan. Ia sedia untuk dihidangkan.

Notes

Selamat mencuba Resepi Cendol Gula Melaka !
  • Resepi Cendol Gula Melaka

    Resepi Cendol Gula Melaka

    Disenaraikan dibawah adalah resepi cendol gula melaka yang anda boleh cuba sendiri di rumah.

    Bahan - Bahan Cendol Gula Melaka :

    • Bahan cendol
    • 3 cawan air pandan
    • 1 cawan tepung beras
    • 1 sudu besar tepung jagung
    • 1 sudu besar air kapur
    • Pewarna makanan - hijau

    Bahan santan Cendol Gula Melaka

    • 1/2 cawan santan pekat
    • 1/3 cawan air panas
    • Sedikit garam

    Bahan air gula Cendol Gula Melaka

    • 1 keping gula melaka
    • 1 cawan gula merah
    • Sehelai daun pandan

    Cara - cara Membuat Cendol Gula Melaka :

    1. Kisar daun pandan bersama 3 cawan air , tapiskan untuk dapatkan 3 cawan air pandan.
    2. Di dalam periuk, masukan tepung beras dan tepung jagung. Jangan buka api dahulu.
    3. Tuangkan air pandan yang dikisar tadi ke dalam periuk yang mengandungi tepung. Kacau rata.
    4. Kemudian masukan air kapur, dan sedikit pewarna makanan hijau. Kacau rata. Kemudian buka api.
    5. Masak bancuhan cendol ini dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau untuk pastikan ia tidak berketul dan masak sehingga ia betul likat dan kental. Jika ia tidak betul masak, semasa proses membentuk cendol nanti, cendol akan lembik dan hancur.
    6. Kemudian, isikan bancuhan cendol yang kental ini ke dalam acuan untuk membentuk cendol. Video ini menggunakan acuan roti jala.
    7. Sediakan sebuah bekas yang mengandungi ais batu dan sejuk.
    8. Mula membentuk cendol menggunakan acuan anda, dan pastikan bancuhan cendol masuk ke dalam bekas yang berisi air sejuk.Cendol akan terus keras apabila ia masuk ke dalam air sejuk. Biarkan ia seketika.
    9. Masak air gula dengan bahan air gula di atas. Masak sehingga gula larut dan pekat.
    10. Masukan air panas ke dalam santan pekat bersama sedikit garam. Kacau sebati.
    11. Di dalam sebuah mangkuk atau cawan, masukan ais batu, air gula merah dan juga cendol. Kemudian tuangkan santan. Ia sedia untuk dihidangkan.
      Selamat mencuba!

  • Cendol Gula Melaka Recipe

    ENGLISH :

    The simple recipe is really simple and it tastes very real. As far as we all know it is served cold with a rich coconut milk flavor and a very sweet red aroma. You can make it at home and eat it over and over again.

     

    Ingredients :

    • 3 cups of pandan water
    • 1 cup rice flour
    • 1 tablespoon cornstarch
    • 1 tbsp of lime juice
    • Food coloring - green

     

    How to Make A Coconut milk

    • 1/2 cup thick coconut milk
    • 1/3 cup hot water
    • a little bit of salt

     

    How to Make Cendol Gula Mekala Sugar Water ingredients

    • 1 slice of sugar
    • 1 cup red sugar
    • A pandan leaf

     

    Instructions :

    1. Blend pandan leaves together with 3 cups of water, strain to get 3 cups of pandan water.
    2. In a saucepan, add rice flour and corn flour. Don't open the fire first.
    3. Pour pandan water into the pot containing flour. Stir well.
    4. Then add the lime juice, and a little green food coloring. Stir well. Then open fire.
    5. Cook this short mix over medium heat. Stir constantly to make sure it does not fry and cook until it is firm and thick. If it is not properly cooked, during the process of making the mushrooms, the mushrooms will soften and break down.
    6. Then, fill this thick mix of mushrooms into a mold to form a mush. This video uses mesh bread molding.
    7. Prepare a container containing ice and cold ice.
    8. Start shaping the mold using your mold, and be sure to mix it into a container that contains cold water. Leave it for a while.
    9. Cook the sugar water with the sugar syrup on top. Cook until sugar is dissolved and concentrated.
    10. Put hot water into concentrated coconut milk with a little salt. Stir well.
    11. In a bowl or cup, put ice cubes, red sugar water and even chopped. Then pour the coconut milk. It's ready to be served.
      Good luck!

Customers reviews on Ibrahim Cendol Air Putih

What people say about Cendol Air Putih Kuantan Pahang?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Cendol Air Putih Sangat Sedap

Ibrahim Cendol Air Putih Terbaik !!!

Sedap sgt2,memang tak sama dgn tempat lain,cukup rasa dan perisanya,sapa2 dtg kuantan mesti korang kena cuba...tiptopx`

Syawal Bin Samsudin NaughtyBoys
reviewed Cendol Air Putih – 20 October 2017
Bintang Kesukaan :
5/5
5 Star Cendol Air Putih Kuantan Pahang

The Best Cendol you can find in Kuantan Pahang

5Star... I always order Cendol Campur..the red beans is big n soft..yummy2.. My hubby loves their Nasi Lemak.. Cendol1Malaysia.. 1Malaysia eat there together.. Malay/Chinese/Indian..

MakDah Guest House
Reviewed Cendol Air Putih. 2 July 2017

Contact Cendol Air Putih Kuantan Pahang

016-933 3111
cendol_airputih@yahoo.com

Cendol Air Putih, Jalan Air Putih, Taman Berserah, 25300 Kuantan, Pahang

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




error: