Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang

Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang

Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang adalah satu topik menarik untuk memberi pengetahuan kepada pembaca. Dapatkan informasi dan resipinya sekali disini. Terbaik! Kami juga menyediakan pelbagai maklumat berguna seperti hotel in Malaysia, tempat menarik yang mesti anda kunjungi, pantai dan pulau tercantik di Malaysia. Semuanya ada disini.

Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang Summary

  • Attraction: Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang
  • Location: Pahang Malaysia
  • Attraction Type: Attraction in Malaysia

Asal Usul dan Sejarah Puding Diraja Pahang Asalnya dari Pekan Pahang Darul Makmur from Facebook

Hari ini kami akan kongsikan asal usul dan sejarah Puding Diraja. Kami yakin mesti ramai yang sudah tahu tentang puding raja ini. Bagi sesiapa yang belum tahu, anda boleh membaca di entri ini. Puding ini terkenal di Negeri Pahang terutamanya di Daerah Pekan kerana asal-usul Puding Raja adalah hidangan pencuci mulut di dalam istana sahaja.

Kuih ini asalnya dari Pekan Pahang Darul Makmur dan menjadi hidangan pencuci mulut istana sahaja.

Keistimewaan Puding DiRaja / Royal Pudding

Keistimewaan Puding DiRaja ini adalah cara hidangannya yang sama sekali berbeza dengan puding-puding lain yang kebanyakkannya bahan campuran telah sebati sebagai satu hidangan. Ia pula dihidangkan dengan bahan-bahan yang berbeza di dalam satu bekas (analoginya adalah seperti rojak) iaitu secara berlapisan dalam satu bekas, dimulakan dengan pisang lemak manis yang digoreng, kemudian jala emas / urat emas, ditaburkan sedikit buah prun, buah ceri, biji gajus dan akhirnya dicurahkan kuah kastard.

Tumpuan bahan dalam puding ini adalah pisang, ia hanya menggunakan pisang jenis lemak manis sahaja. Jika menggunakan jenis pisang lain, pasti akan berlainan rasanya.

*Source: saduranrasa.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Best Puding Diraja Pahang Royal Pudding Recipe Reviews

Customer Reviews.

Puding DiRaja Air Tangan Puteri Raja Royal Pudding

Seorang puteri raja sungguh, bersopan santun berbudi bahasa serta tutur kata yang amat berhemah lembut bila berbicara dan berpelajaran, sungguh kagum dengan ketrampilan yang baik boleh sebagai contoh kepada wanita-wanita di negara kita Malaysia.

Doris Md Noor

youtube.com

Video Resepi Puding DiRaja Pekan Pahang aka Royal Pudding Recipe

Video cara membuat pencuci mulut popular ini hasil air tangan Roziyana Rahmat dari Kampung Padang Rumbia. Kalau ada yang berminat boleh hubungi kami.

Lensa Pekan

youtube.com

Contact MM Dessert by MM Catering

MM DESSERT BY MM CATERING,
No. 2, Gerai PKNP Jalan Tanjung Api, Kampung Selamat,
25150 Kuantan, Pahang
Telephone: 09-567 5795

error: