Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik
Penampilan Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik yang sangat meriah ini membuka selera anda tanpa memandang orang disebelah kiri kanan anda. Memang sedap. Cubalah.

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik ini semestinya menjadi pilihan anda kerana disukai oleh anak-anak kecil dan orang dewasa. Bagaimana mengetahui sagu betul-betul masak? Jom kita belajar menu ini.

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik
 • Kategori Hidangan: Minuman
 • Jenis Masakan: Melay

Bahan-Bahan Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik disajikan pada cuaca panas dan masa hujan. Pewarna yang digunakan adalah Kordial Jalen. Bahan-bahan yang diperlukan untuk Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik adalah seperti berikut:

 • 1 cawan sagu
 • Air secekupnya – untuk merebus sagu
 • 1 ketul Gula Melaka
 • Sedikit air – untuk merebus Gula Melaka
 • 1 tin susu cair
 • 2 helai daun pandan
 • Kordial Jalen Sirap Ros
 • Kordial Jalen Mangga
 • Kordial Jalen Anggur

Cara Memasak Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik mempunyai cara penyediaan seperti berikut:

 1. Mula-mula, pastikan air mendidih baru masukkan sagu.
 2. Basuh sagu sekadar lalukan air. Dan dibasuh ketika air sudah mendidih.
 3. Jangan selalu kacau sagu nanti pecah habis biji sagu.
 4. Air perlu banyak dan selalu tambah air kalau nampak air berkurang. Kacau juga sagu untuk elak sagu berketul.
 5. Masak sehingga sagu betul-betul jernih, Jangan ada sedikit warna putih pada sagu.
 6. Apabila sagu sudah jernih, tuang atas tapisan dan lalukan air paip, biar sagu betul-betul sejuk dan ianya jadi sebiji-sebiji.
 7. Asingkan dalam beberapa bekas, letak pewarna atau kordial yang disukai.
 8. Saya menggunakan KORDIAL JALEN SIRAP ROS , KORDIAL JALEN MANGGA dan KORDIAL JALEN ANGGUR, jadi kuih sagu akan berwarna merah jambu, kuning dan ungu.
 9. Masakkan Gula Melaka dengan sedikit air dan letak daun pandan.
 10. Masak sehingga Gula Melaka larut.
 11. Siap dan boleh dihidangkan sagu, susu cair dan Gula Melaka. Letak dalam peti sejuk untuk mendapatkan rasa yang benar-benar nikmat.

Did you know?

Tips supaya sagu masak adalah sagu berwarna jernih dan tidak ada sedikit pun warna putih pada sagu.

Credit recipe: Nor Khomariah Norrohman

Hashtag / Keywords

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik Reviews

Customer Reviews about Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Resipi ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Aneka Resepi Sagu Gula Melaka Kordial Jalen Terbaik ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: